Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane søndag 06.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Flak fra i går stabiliserer seg, men dersom de ligger på kantkorn kan det ta noe lenger tid. Vær obs dersom vinden flytter snø og danner ferske flak. Disse vil være lette å løse ut, særlig dersom de ligger på kantkorn eller rim.

Dersom solen kommer frem øker faren for solutløste skred i heng mot sør og vest. Faren er størst ut på ettermiddagen i lune og bratte formasjoner.

Mye vær og store snømengder tidligere i sesongen har gitt store skavler mot øst og nord og forhold for glideskred. Hold deg godt innpå rygger med god avstand til skavler, og unngå terreng under skavler og åpne glidesprekker.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 5. mars 2022

Mildvær og kraftig vind søndag og mandag har dannet skare opp til ca. 600 moh. Snøgrensen ved fjorden har trukket seg opp til ca. 100 moh. Over mildværsgrensen er det bærende fokksnø med 5-10 cm løsere snø oppå, som danner flott skiføre i skjermede formasjoner mot øst. Rygger og kuler er avblåst ned til gammel skare.
Sola tar i bratte skålformasjoner mot sør og vest, og smelter skaren ut på ettermiddagen. Det er godt med snø for årstiden.

Mildvær forrige helg, følget av noe ny snø og kalde klare netter ga gode forhold for dannelse av kantkorn. Det er observert kantkorn og rim i flere av regionene på nordvest- og vestlandet. Utbredelsen er usikker, og det er usikkert hvor sensitivt dette blir med ferske flak oppå. Foreløpig beholdes skredproblemet på nedføyket kantkorn, men hvis vi ikke ser noen aktivitet på disse lagene vil skredproblemet byttes tilbake.
Kantkorn finnes også dypere i snødekket, men dette anses som lite aktivt.

Det er store skavler mot øst og nord, og generelt mye glidesprekker.

Fjellvær

Lørdag 5. mars 2022

7-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 6. mars 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS